Miksi itsetunnon kehittäminen on tärkeä terapeuttinen tavoite?

Huono itsetunto tai omanarvontunnon puuttuminen vaikuttaa monella tavalla ihmisen hyvinvointiin. Se voi saada ihmisen vetäytymään ”ulkomaailmasta” ja usein estää uusien myönteisten kokemusten saamista. Etenkin neuropsykiatrisia piirteitä omaaville ja mielenterveytensä kanssa tasapainoileville ihmisille itsetunnon kehittäminen on yksi keskeinen tavoite, koska näillä ihmisillä on usein monia epäonnistumisen kokemuksia elämässään. Itsetunnon ongelmat voivat olla jopa tärkein syy hakeutua terapiaan, muuhun keskusteluhoitoon tai vaikkapa neuropsykiatriseen valmennukseen. Myös sosiaalisen ahdistuneisuuden hoidossa itsetunnon vahvistaminen on keskeinen asia. Masennus laskee itsetuntoa, tai masennuksen taustalla voi olla ”huonosta itsetunnosta” johtuvia epäonnistumisia, pettymyksiä ja menetyksiä. Niin ollen itsetunnon kohentaminen edesauttaa muittenkin terapeuttisten tavoitteitten saavuttamista.

Huono omanarvontunto tulee koskettavasti esille erään oikeasti tapaamani ihmisen sanoissa:

”Kyllähän minä tiedän, ettei minulla ole ihmisarvoa.”

Tämä kokemus oli hänelle syntynyt erilaisten työntekijöitten kohtaamisissa, elämän haasteitten äärellä. Me olemme kaikki osaltamme vastuussa siitä, ettemme vahvista toisissamme näin äärimmäistä arvottomuuden kokemusta, vaan päinvastoin pyrimme viestimään kullekin ihmiselle, että hän on arvokas ja tärkeä, sellaisena kuin on.

Itsetunnon käsi ® on  on sarja uskomuslauseita, jotka sijoitetaan käden kuvaan, käsiin ja sormiin, ja jotka lisäksi ankkuroidaan tiettyihin käsimerkkeihin. Harjoituksen myötä uskomuslauseista muodostuu niin visuaalinen, auditiivinen kuin kinesteettinenkin muistikuva. Se muistuttaa tärkeimmistä ja keskeisimmistä elementeistä, jotka liittyvät terveen, pysyvästi myönteisen itsetunnon ja omanarvontunnon rakentumiseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti