Miten "Itsetunnon käsi" syntyi?

Itsetunnon käsi®– harjoituksissa itsetunnolla tarkoitetaan omanarvontuntoa ja myönteistä tunnetta itseä kohtaan.Terveen itsetunnon pohjalla on nimenomaan omanarvontunto! Jokaisella ihmisellä on ihmisarvo ja oikeus olla olemassa.


Olin pohtinut nepsy-valmentajakoulutuksen jälkeen, että voisin itsekin kehitellä joitakin harjoituksia, koska mikään siellä oppimani ei aivan suoraan vastannut tiettyyn terapeuttiseen tarpeeseen, josta olin havainnut monien tapaamieni ihmisten kärsivän, eli omanarvontunteen hataruuteen. Olin lueskellut aiheesta vuosien mittaan kaikennäköistä ja luin lisää kesän 2018 aikana.

Eräänä kesäaamuna töihin ajellessani kuvittelin, mitä sanoisin, jos minulta kysyttäisiin tärkeimpiä asioita, jotka liittyvät terveeseen itsetuntoon ja omanarvontuntoon. Listasin noita asioita eräänlaisten iskulauseitten muodossa, ”sijoittaen” ne sormiini ja kämmeneen, jotta muistaisin kirjata asiat ylös, kunhan pääsen työhuoneelle. Tiesinhän, että käsi on erittäin ”kätevä” visuaalinen muistikaavio…

Työhuoneelle päästyäni kertasin asiat käteni avulla, ja huomasin samalla tekeväni käsimerkkejä. Oivalsin, että noita käsimerkkejä voisi käyttää ankkureina (kuten NLP:ssa) toivottuihin myönteisiin uskomuksiin ja tunnetiloihin.

Aloin kehitellä ideaa vapaa-ajallani ja kokeilla pienimuotoisesti myös asiakkailleni. Kirjasin ajatuksiani puhtaaksi vapaa-ajallani, esittelin ideaani muutamille yhteistyötahoille ja sain siitä kannustavaa palautetta.

Työstin ideaa julkaisukelpoiseen muotoon vapaa-ajallani. Hain idealle ja tuotenimelle tavaramerkkiä, ja sain Itsetunnon kädestä rekisteröidyn tavaramerkin heinäkuussa 2019. Aloitin esittelyt omalle työyhteisölle syyskuussa 2019.

Luonnostelin ja työstin vapaa-ajan harrastuksenani ”harjoitusvihon”, että saisin levitetyksi tietoa menetelmästä mahdollisimman pian hyötykäyttöön, ja tein vihkosesta omakustanteen, ettei tarvitsisi odottaa edes minkään kaupallisen kustantamon hidasta julkaisuprosessia. Pääasiahan on, että idea leviää, jos se on rakentava ja hyödyksi; ei se, onko sillä ”kaupallista arvoa”.

Joitakin teoreettisia ja filosofisia tausta-ajatuksia:


Logoterapia: elämän tarkoitus, kärsimyksestä huolimatta (Viktor Frankl)

HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia): Suunnataan sitä kohti, mikä koetaan merkitykselliseksi!

Itsemyötätunto: Lempeys ja armollisuus itseä kohtaan (”hyvä tunne itseä kohtaan” kuten ”myönteinen itsetunto”)

Ratkaisukeskeisyys: Tee sitä mikä toimii, lopeta se, mikä ei toimi!

NLP: Ankkurointi- menetelmä

Tietoinen läsnäolo: Käsitys minuudesta ”tarkkailevana minä-tietoisuutena”

Skeematerapia: Mahdollisuus laajentaa pohdintaa ja työstämistä minuuden eri puolien käsittelyllä, ”minätilojen” ja ”skeemojen” tapaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti