torstai 3. helmikuuta 2022

"Neurokirjokin" on osa luonnon monimuotoisuutta

Biodiversiteetillä tarkoitetaan maapallon tai sen jonkin osan biologista monimuotoisuutta, tai luonnon monimuotoisuutta. Arkikielessä saatetaan puhua "elonkirjosta" tai "luonnonkirjosta". Biodiversiteettiä pidetään tärkeänä asiana, ja ilmastonmuutoksen aiheuttama eliölajiston köyhtyminen on sille vastakkainen ilmiö. Maapallon biodiversiteetti on valitettavasti vähenemässä. Olisi todellakin aika antaa "kaikkien kukkien kukkia", kirjaimellisesti. Se, hyväksymmekö erilaisuuden, kirjavuuden, sekavuuden, jopa "sotkuisuuden" luonnontilaisissa ympäristöissä, tai "siedämmekö" niitäkin eliöitä, joista emme aina pidä (kuten vaikkapa ötököitä), voi vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa ja muita eläviä tällä pallollamme.

Neurodiversiteetti- termi on johdettu biodiversiteetti-termistä, ja sillä viitataan ihmiskunnassa esiintyvään neurologiseen monimuotoisuuteen (kuten autismin kirjo tai ADHD). Neurokirjon ihmiset saattavat joutua kokemaan ennakkoluuloja, jopa syrjintää tai pilkkaa, jos heidän jollakin tavalla normatiivisesta poikkeava toimintansa, käytöksensä tai tapansa olla toisten ihmisten kanssa herättää muissa reaktioita. Neurokirjon ihmiselle voi syntyä käsitys, ettei hän saisi olla sellainen kuin on, vaikkei tarkoittaisi kenellekään mitään vahinkoa. Tämä kokemus voi toistuessaan aiheuttaa omanarvontunnon "haavoja", joiden paraneminen voi vaatia erityistä huomiota. On tärkeä uskoa, että kullakin on oikeus olla sellainen kuin on, omana itsenään, vaikkeivat olemus ja luonteenpiirteet miellyttäisikään kaikkia muita ihmisiä. Ellei ihminen tieten tahtoen vahingoita muita ihmisiä, hänen tulisi saada olla omanlaisensa, outokin.

Uskotko sinä, että ihmisten neurologinen monimuotoisuus, niin sanottu "neurokirjo", on yhtä lailla rikkautta kuin muukin "elonkirjo"? Ehkäpä sillä on merkityksensä koko maapallon elämän moninaisuudessa, millainen juuri sinä olet; olitpa sitten "neurotyypillinen" tai hieman epätyypillisempi olento.

Mustavalkoisuus auttaa kyllä erottamaan kirjaimet valkealta taustalta, mutta monissa muissa yhteyksissä siitä aiheutuu vain haittaa ja harmitusta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti