lauantai 29. kesäkuuta 2024

Oikeus olla olemassa, omanlaisenaan olentona

 

Oikeus tulla näkyviin myös
transihmisenä!
Näin kansainvälisen Pride-kuukauden päättyessä ja Helsinki Pride- tapahtuman kunniaksi muistutus siitä, että myös sukupuolirooleja vastaamattomilla ihmisillä ja transihmisillä on oikeus olla oma itsensä; eli tarvittaessa myös saada hoitoa tullakseen ulkoisestikin sellaiseksi kuin kokee sisäisesti olevansa.

Psykologina olen sitoutunut ammattikuntani suosituksiin transihmisten ja sukupuolinormeja vastaamattomien ihmisten kanssa työskentelyä koskien. Psykologin on esimerkiksi tuettava transhenkilöitten pääsyä asianmukaisen hoidon piiriin, sekä jaettava myös omaa tietämystään ammattikunnalle ja mieluusti muillekin tahoille.

Suomen Psykologiliitto on ollut aktiivisesti ajamassa mm. transihmisten oikeuksia. Psykologit ovat merkittävässä roolissa myös muihin sateenkaarivähemmistöihin liittyvän syrjinnän vastustamisessa. Psykologiliitto osallistuu vuosittain Helsinki Pride- tapahtumaan, ja hyvä niin. Erilaisuus saa näkyä ja kuulua, ja mieltään saa osoittaa, varsinkin ilman väkivaltaa ja hyvässä tarkoituksessa. Itse en ole paikan päällä, mutta osallistun sillä tavoin kuin voin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti